טיפול בהורות
לפעמים הדרכת הורים אינה מספיקה.
הרבה פעמים ההורים מגיעים לאחר שהשתתפו בהדרכות, קראו ספרים מחכימים ושמעו הרצאות משכנעות ומעוררות השראה על הורות ביוטיוב – אז למה זה לא תמיד עובד.
כדי להסביר את ההבדל בין טיפול בהורות להדרכת הורים אצטט את פרופ' אסתר כהן שאמרה: "עצם הידיעה לגבי מה צריך להשתנות כדי לשפר את ההורות והתנהגות הילד לא תמיד מספיקה לייצור שינוי מופנם".
האם הידיעה שעלינו לעסוק בספורט ולאכול בריא מספיקה תמיד כדי שנעשה זאת
באופן דומה הרבה פעמים "הדרכות הורים" מסתיימות עם תובנות מדהימות שהופכות לאחר תקופה קצרה למפח נפש כי בנוסף לבעיה המקורית ההורים חווים תסכול ואשמה על כך שלא יישמו את התובנות שקיבלו.
אז לפעמים אין "קיצורי דרך", צריך להפגש, "להפשיל שרוולים" ולהבין איפה נמצא הקושי המסויים של ההורה המסויים עם הילד המסויים.
המודל הטיפולי הזה הוא מאוד אופטימי: חקר-המוח העדכני מאשש מה שבני האדם יודעים כבר מזמן: שהמוח של הילדים הוא איבר גמיש ובעל יכולת השתנות מדהימה ושהסיכוי שהשינוי הזה יתרחש גדול משמעותי בנוכחות של דמות מיטיבה ונוסכת בטחון – כלומר אבא ואמא.
אז על מה עובדים? בעיקר על עצמנו….המחקר הטיפולי-אמפירי העדכני מראה שהמנבאים הכי משמעתיים ליצירת שינוי התנהגותי אצל הילד הם:
א) יכולת הויסות הרגשי והשליטה עצמית של ההורה.
ב) החמלה העצמית של ההורה – ובמילים פשוטות, שההורה לא מאשים את עצמו אלא אומר לעצמו" "אני עושה כמיטב יכולתי".
מודלים טיפוליים
לדעתי אין מודל אחד שמתאים לכל המצבים, אציין כאן את המודלים או כיווני החשיבה המרכזיים שזמינים כיום כשיטה טיפולית סדורה ושניתן להרכיב מהם תוכנית טיפולית לעבודה עם ההורים:
א. טיפול התנהגותי שמבוצע ע"י ההורים בהנחיית המטפל
ב. הסמכות ההורית החדשה – גישה טיפולית שעומדת-על-שלה אך לא מסלימה אל מול בעיות התנהגות חריגות של ילדים ובני נוער
ג. ההורה כמגדלור – שיטת "אייכה" להורות מיטיבה: גישה טיפולית שנועדה לעבודה בעיקר עם בני נוער שמציגים הפרעות התנהגות קשות וחוסר היענות לציפיות נורמטיביות. גישה יעילה שנמנעת ממאבקי כח וענישה
ד. טיפול אינטגרטיבי בבעיות ילדים באמצעות הוריהם – שם ארוך לגישתה של פרופ' אסתר כהן שכוללת כלים עדכניים ומבוססי מחקר ליצירת שינוי